zaterdag 10 januari 2015

Casa Benali

Het eerste kookboek waarover ik wil schrijven, is het kookboek dat ik het laatst heb gekocht. Geschreven door Abdelkader Benali & Saida Nadi-Benali. Twee weken terug kocht ik het kookboek 'Casa Benali', het Marokkaanse huis-tuin-en-keukenkookboek. Ik kocht het bij de plaatselijke boekhandel, waar ik samen met mijn dochter was. Zij speelde even met wat blokjes en boekjes  in de kinderhoek en ondertussen begon ik alvast te lezen in het zojuist aangeschafte kookboek. Ik werd direct gepakt door de prachtige verhalen waar dit boek mee begint, waardoor we zo nog een kwartier in de boekhandel verbleven. Ik, zittend op een klein kinderstoeltje bij mijn dochter aan de kindertafel, lezend in Casa Benali. 

Dit boek is een kookboek, dat je meeneemt op reis. Er wordt verteld over de cultuur van het land, van de mensen en natuurlijk van het eten. Kruiden, specerijen, pure ingrediënten. En ook de recepten die in het boek staan, geven je een korte inleiding over hoe zij die gerechten het liefst eten. Net die extra informatie die iets toevoegt. Heerlijk. 

Op een stormachtige vrije dag ben ik hier uit gaan koken. Van tevoren had ik al bedacht welke gerechten ik eerst wilde gaan maken. Dus; op pad om de juiste ingrediënten te vinden. Bij dit kookboek moet je daarvoor net iets meer moeite doen. Want waar haal ik nou die gedroogde tuinbonen? Nooit geweten dat je die zo kon kopen. En gele spliterwten? Geen idee. Maar gelukkig hebben we ook hier in de buurt een prima winkel die veel producten verkoopt die ik nodig heb en zo kom je nog eens ergens anders. 

De volgende drie gerechten heb ik gemaakt.  


Het eerste gerecht was de 'Bissara'; een Marokkaanse erwtensoep. Juist, met groene en gele spliterwten en dus ook gedroogde tuinbonen. Ik ben zelf dol op soep, dus een 'nieuwe' soep is altijd goed. De snuf chilipoeder die als optioneel wordt genoemd, zou ik zeker toevoegen!




Het tweede gerecht was de 'Charmoula van ma'. Een bijgerecht, dat door de auteurs een eigenaardig, pittig tomatenmengseltje genoemd wordt. Een echte aanrader, een zeer pittige tomatendip, smaakt heerlijk met brood.





En als derde gerecht maakte ik het 'Saharabrood'. Brood is altijd heerlijk om te maken. Het hele proces van kneden, het laten rijzen, vormen maken en dan het bakken, is iets waar ik altijd blij van wordt. Het kost je even wat tijd, maar in de tijd dat het brood rijst, maak je de heerlijk geurende vulling voor het brood.




Drie heerlijke gerechten. Gerechten die je meenemen in de cultuur van Marokko, omdat je door het kookboek veel informatie krijgt, omdat je op pad moet voor bijzondere ingrediënten en door geuren in je keuken die ontstaan als je aan het koken bent. Een topboek. Binnenkort ga ik hier weer een paar gerechten uit maken, maar dan vanwege de komst van meneer en mevrouw Benali naar Bibliotheek Hengelo, waar ik werkzaam ben als leesconsulent. Zij gaan daar een lezing geven over hun kookboek en tijdens deze avond worden ook gerechten uit dit boek geserveerd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten